Szárnyas Ízvadász Electrolux

Olcsó, egyszerű és rettenetesen finom kaja Angliából: bubble and squeak

2015.06.04. 10:36 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Olcsó, egyszerű és rettenetesen finom kaja Angliából: bubble and squeak Tovább

Bár nem teljesen szó szerinti a fordítás, de kb. "rotyog és serceg" lehetne a magyar neve ennek az isteni ételnek és az elnevezés arra a hangra utal, amit majd a serpenyőben készítés közben fogtok hallani. Hagyományosan a klasszikus angol vasárnapi menü köreteinek maradékából, azaz párolt zöldségek és tört/pürésített krumpli keverékéből áll össze. Viszont annyira jó cuccról van szó, hogy sokan egyáltalán nem várják meg vele a vasárnapi maradékot (megúszva ezzel annak a rizikóját is, hogy esetleg nem lesz maradék a túl jól sikerült menüből) és inkább nulláról megcsinálják. Na hát most mi is ezt fogjuk tenni:

img_2859.jpg

Hozzávalók 4-6 személynek:

  • 80 dkg krumpli

Kb. 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség, pl:

  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg karfiol
  • 1 kisebb karalábé
  • 2 szál zöldspárga
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 10 dkg spenót

 

meg még:

 

  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 fél darab póréhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 dkg vaj
  • Só, bors

 img_2851.jpg

  1. A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.
  2. A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.
  3. Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.
  4. A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.
  5. Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.
  6. Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.
  7. Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.
  8. 4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.
  9. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.

img_2857.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Dobozban sült camembert fokhagymás kenyérrel

2015.04.23. 10:09 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Dobozban sült camembert fokhagymás kenyérrel Tovább

Ehhez a kajához a szükséges hozzávalókat akkor is meg szoktátok venni, ha csak simán camembert sajtot akartok falatozgatni friss kenyérrel és egy kis borral. Na de akkor már miért ne csinálnátok belőle villámgyorsan egy olyan lakomát, amit utána még sokáig fogtok emlegetni?

img_2792.jpg

Hozzávalók 2-3 fő részére:

  • 1 db fadobozos (!) camembert sajt
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • Frissen őrölt tarka-, vagy feketebors
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1 rusztikus bagett vagy paillasse kenyér
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet szárított oregánó
  • 1 mokkáskanál cayenne bors
  • 10 dkg jófajta szeletelt sonka

 img_2794.jpg

A camembert belső csomagolását eltávolítjuk, visszatesszük a fadobozba és a tetejét 5-6 helyen egy kés hegyével megszurkáljuk. Az így képzett kis nyílásokba betűzdeljük a rozmaring és kakukkfű feldarabolt ágait, meghintjük frissen őrölt borssal, majd a sajt tetejére ráöntjük a fehérbort.

img_2800.jpg

A sajtot félretesszük és megdolgozzuk a kenyeret: kb. másfél centi távolságban bevagdossuk úgy, hogy az alját nem vágjuk át teljesen. Pár gerezd fokhagymát egy aprítógépben összezúzunk és alaposan kikeverjük két evőkanálnyi puha vajjal, a szárított oregánóval, kevés sóval és borssal. Az így kapott fűszervajat belekenjük a kenyér bevagdosott zsebeibe, hogy mindenhova jusson. Ha ez megvan, minden zsebbe beletuszkolunk egy szelet sonkát is, majd az egész bagettet meglocsoljuk olívaolajjal. Bevágjuk a sütőbe az előkészített camembert-rel együtt és 180 fokon addig sütjük, míg a kenyér jól megpirul, a sajt pedig teljesen folyékonnyá válik belül. Azzzzonnal befaljuk az egészet.

img_2803.jpg

Tovább a poszthoz
Címkék: vacsora camembert
komment komment

Húsvéti spenótos-tojásos szuflé

2015.04.06. 14:19 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Húsvéti spenótos-tojásos szuflé Tovább

Iszonyú egyszerű kaja, de soha senki nem tud neki ellenállni: az egész nem más, mint egy spenóttal és tojással felturbózott mornay-mártás, ami meg egy sajttal felturbózott besamel. Ahogy az egész cucc megsül a sütőben, felfújódik és kiemelkedik a formából, az valami isteni. Ráadásul egy könnyű, habos dologról van szó, viszont jól bírja a gyűrődést és a legtöbb szufléval ellentétben ez nem zuhan össze drámai módon akkor sem, amikor hűlni kezd. Sőt, hidegen legalább olyan finom, mint forrón! Tesztelni, gyerekek, tesztelni!!

img_0030.jpg

Hozzávalók 6 személy részére

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • Só, bors, szerecsendió
  • 2,5 dkg reszelt parmezán
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db tojás
  • 15 dkg bébispenót vagy zsenge spenót
  • 4 púpozott evőkanál panko-morzsa (vagy 4 csapott evőkanál sima zsemlemorzsa)
  • 4 db keményre főtt tojás

img_0032.jpg

1. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, összekeverjük és 1-2 percig hevítjük anélkül, hogy színt kapna.

2. A vajas-lisztes keveréket több részletben felöntjük a meleg vagy szobahőmérsékletű tejjel és minden részlet hozzáadása után jó alaposan csomómentesre keverjük egy habverővel.

3. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

4. A fokhagymát kevés sóval és egy teáskanálnyi olívaolajjal péppé zúzzuk és hozzákeverjük a mártáshoz.

5. Beleküldjük a reszelt parmezánt is.

6. Levesszük a tűzről és egyesével hozzákeverünk 4 tojást.

7. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük és ezt is hozzákeverjük a szuflé alaphoz.

8. Belekanalazzuk a morzsát is a masszába és a kis kockákra vágott főtt tojást is hozzádobjuk.

9. Szufléformákat vagy bármilyen sütőformát kivajazunk, kiszórunk morzsával, belekanalazzuk a tojásos-spenótos szuflé-alapot.

10. Tetejüket megszórjuk kevés morzsával és reszelt parmezánnal, végül 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.

szufle.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Húsvéti báránykorona zöldséges bulgurral

2015.03.25. 11:23 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Húsvéti báránykorona zöldséges bulgurral Tovább

Ez minden bizonnyal a leglátványosabb fogás, ami a húsvéti asztalra kerülhet: egy gyönyörű bárányborda korona formában megsütve, fűszeres, zöldséges bulgurral tálalva. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, viszont szemet gyönyörködtető és nagyon finom!

prev_5.jpg

Hozzávalók 3-4 személyre

  • 1 egész bárányborda
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 ág rozmaring
  • 1 dl olívaolaj 

A zöldséges bulgurhoz:

  • 3 dl bulgur
  • 6 dl meleg víz
  • 2 babérlevél
  • 1 kis darab fahéj
  • 1 db csillagánizs
  • Kevés reszelt szerecsendió
  • Pár nagyszemű mazsola (opcionális)
  • 1 narancs
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db kápia paprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor friss menta
  • 100 g bébispenót
  • Só, bors
  • Olívaolaj

1. Egy mozsárban péppé zúzzuk a fokhagymát a sóval, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a borsot és a nagyon finomra vágott rozmaringleveleket is. Jól elkeverjük, félretesszük.

2. A báránybordát a faggyús részével befelé meghajlítjuk úgy, hogy a két végük összeérjen. Spárgával összekötjük először alul a húsos résznél, majd feljebb is a bordacsontoknál úgy, hogy egy szép kerek koronaformát alkosson. Kis ügyességgel két darab is összeilleszthető, így nagyobb korona is készülhet.

3. Az összekötözött bordát kívül-belül alaposan bedörzsölünk a fokhagymás-rozmaringos keverékkel.

4. A bordacsontokat egyesével becsomagoljuk alufóliába, majd a húst sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon, hőlégkeverés nélkül,  45 perc alatt készre sütjük.

5. Közben elkészítjük a zöldséges bulgurt: kevés olajat hevítünk egy lábosban, ráöntjük a bulgurt és rövid hevítés után felöntjük kétszeres mennyiségű meleg vízzel. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babért, fahéjat, csillagánizst, szerecsendiót és a mazsolát. Két percig forraljuk, utána levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk megpárolódni. Kb. 10 perc alatt minden vizet magába szívnak a szemek és szépen megpuhulnak.

img_8782.jpg

6. Közben vékony csíkokra vágunk egy sárgarépát és egy kápiapaprikát. Kevés olívaolajon gyorsan átpirítjuk, majd rászórjuk az időközben elkészült bulgurt, amiből kiszedegetjük előtte a csillagánizst, fahéjat és babérlevelet. A bulgurt jól összeforgatjuk a zöldségekkel, hozzáadjuk a bébispenótot, majd finomra vágott mentát és petrezselymet szórunk bele.

7. Belereszeljük a bulgurba egy narancs héját, és hozzáfacsarjuk a levét is.

8. A sütőből kivett báránybordát 6-7 percig pihentetjük, a bordacsontokról eltávolítjuk az alufóliát, és levágjuk a kötözőzsinórt is.

9. Tálalásnál a bulgurt egy tálra halmozzuk, a közepére ültetjük a bárányborda-koronát és azonnal visszük is a vendégek elé.

Tovább a poszthoz
Címkék: húsvét bárány
komment komment

Na ilyen egy jó csokiszuflé!

2015.03.18. 10:22 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Na ilyen egy jó csokiszuflé! Tovább

Hát először is: teljes tévedés, hogy a csokiszuflé belül folyós, kívül pedig szilárd. Az ugyanis a fondant vagy más néven csokiláva. Ezzel szemben egy jó csokiszuflé állaga belül is szilárd, bár a felszínénél törvényszerűen lágyabb, remegősebb, és lehetőleg habkönnyű. Ezért is szuflé, azaz soufflé, azaz felfújt. Merthogy szépen felfújódik. Most, hogy ezt az alapvető dolgot tisztáztuk, jöhet egy olyan bevált, ráadásul liszt nélküli, és így gluténmentes szuflérecept, amit nemrég nagyobb mennyiségben készítettem el, mindjárt mesélem, hogy hol és kiknek.

szufle.jpg

Perfekt csokiszuflé liszt nélkül, gluténmentesen 

Hozzávalók 6 személy részére:

  • 25 g vaj
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 6 tojás sárgája
  • 7 tojás fehérje
  • 2 evőkanál tejszín
  • 2 teáskanál instant kávé
  • Egy csipet só
  • Kakaópor a formákhoz

Opcionális: 3 evőkanál narancslikőr

Vajazzatok ki 6 szufléformát és szórjátok meg kakaóporral, ugyanúgy mintha kiliszteznétek egy sütőformát. Húzzátok körbe az ujjatokat a forma peremén, így egyenletesen emelkedik majd fel a felfújt.

A csokit gőzfürdő felett olvasszátok fel és tegyétek félre, hogy lehűljön. A tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval keverjétek fehéredésig, majd adjátok hozzá az olvasztott csokit, a Nescafét, a tejszínt, a narancslikőrt (ha raktok bele) és keverjétek simára. A tojásfehérjét is verjétek kemény habbá, a kettőt pedig 2-3 lépcsőben forgassátok össze. Kanalazzátok a formákba és 15-17 perc alatt, 180 fokos sütőben süssétek készre. Azonnal fogyasszátok, mert gyorsan összeesik, de ez is a dolga.

Szóval ezt a finom szuflét múlt héten úgy csináltam meg, hogy besétáltam egy vadidegen családi házba Debrecen határában és az ott talált kisebb társaságnak összedobtam egy laza grillezett tonhalas-mangós saláta és egy perfekt Saltimbocca (tudjátok, az a fantasztikusan szaftos, hirtelen sült borjúszűz pármai sonkával és friss zsályalevéllel, vajas Marsala-mártásban) társaságában. És hogy miért csinálok ilyeneket? Hát mert én voltam a fődíj a MOL Boldogolaj kampányában. Izgi volt, mert hát rengetegen játszottak és nem lehetett tudni, hogy végül az ország melyik szegletébe, milyen társasághoz vetődök. Végül a gép egy debreceni címet dobott ki, ott kellett helyben összedobni ezt a háromfogásos menüt. Az este tökéletesen sikerült: kedves háziak és vendégeik, házipálesz, kényelmes, szép konyha, finom ételek és hozzá finom borok. Kell ennél több a boldogsághoz? Dehogy, sőt ahhoz egy perfekt módon elkészült csokiszuflé is elég néha! :)

Nézzétek meg, hogy milyen volt a hangulat a főzős buliban, itt van róla egy villámgyors videó:

 

Szabaduljatok meg ti is környezetbarát módon a használt otthoni sütőolajtól! Bővebb infó a www.boldogolaj.hu-n.

Tovább a poszthoz
komment komment

A tökéletes házi majonéz receptje + 3 majonéz-alapú mártás

2015.02.26. 11:19 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
A tökéletes házi majonéz receptje + 3 majonéz-alapú mártás Tovább

Figyelem, konyhai alapismeretek következnek! Csak, hogy soha többé ne okozzon gonot, hogy hogyan készül a tökéletes házi majonéz és ebből a legtutibb változatok: a csilis fokhagymás, a tartár mártás és a remoulade. Azt most rátok bízzuk, hogy melyiket mihez fogyasztjátok, pedig higyjétek el, vannak ötleteink!

 

img_2389.jpg

Majonéz: 

  • 5 tojássárgája
  • 2 tk mustár
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk őrölt fehérbors
  • 1 l semleges ízű étolaj
  • kb 1 tk citromlé
  • kb. 1 tk jéghideg víz

 img_2393.jpg

A tojássárgáját, mustárt, sót és borsot kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, ügyelve arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárbankerüljön bele és jól dolgozzuk ki. Közben többször megállva hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. A vége felé hozzáadunk egy kis hideg vizet is, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz és összeáltt, beállítjuk az ízeket: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és adjunk hozzá még egy kis citromlevet, vagy mustárt. 

Fojhagymás csilis majonéz

img_2394.jpg
4-5 gerezd fokhagyma

kb. 1 tk csilipehely

A fokhagymát mozsárban, durva szemű sóval pépesre zúzzuk. Kikeverjük 4-5 evőkanál majonézzel és teszünk bele csilit, ízlés szerint. Habverővel alaposan kikeverjük.

Tartár mártás

img_2379.jpg

  • 3 ek tejföl
  • 3 ek majonéz
  • 2 tk porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk mustár
  • 1 tk csemege uborkalé

A hozzávalókat habverővel simára keverjük, végül megszórjuk finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.

 

Remoulade mártás:

img_2377.jpg

  • 6 közepes csemeguborka
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1/4 vöröshagyma (vagy 1/2 salotta)
  • 4 ek majonéz
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek kapribogyó
  • kb. 1/2 citrom leve
  • bors

img_2403.jpg

A csemegeuborkát, petrezselmet és a hagymát késes robotgépben durvára aprítjuk. Keverőtálba tesszük és összedolgozzuk a tejföllel és a majonézzel, vágül hozzáadjuk a kapribogyót és a citrom levét. Sóval,borssal ízesítjük.

Tovább a poszthoz
Címkék: házi majonéz
komment komment

Egy fantasztikus csirkeleves egyenesen Mexikóból

2015.01.28. 14:21 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Egy fantasztikus csirkeleves egyenesen Mexikóból Tovább

A neve alapján valami nagyon fancy dolognak is tűnhet ez az étel, de higgyétek el, Mexikóban ezt a helyi arcok pont olyan laza természetességgel dobják össze hétvégente, mint nálunk az Újházy tyúkhúslevest. Szóval nincs itt semmi felesleges blabla, ez a mexikóiak tradicionális csirkelevese, csupa olyan hozzávalóval, amit itthon is simán beszerezhettek. Szóval kifogás nincs, csináljátok meg ti is ezt a levest, mert elképesztően finom! Bónusz: itt van a régóta ígérgetett alaplé receptünk is!

Zöldcitromos csirkeleves avokádóval recept (4 személy részére)

  • 1,5 liter szárnyasalaplé vagy húsleves
  • 1 csapott mokkáskanál egész római kömény
  • 1 csapott mokkáskanál egész koriandermag
  • 2 evőkanál étolaj (kukorica vagy napraforgó)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 szál angolzeller
  • 2 közepes paradicsom (leforrázva, héja eltávolítva, kimagozva) vagy 3 ek darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 friss zöld chili vagy más zöldpaprika
  • 1 kisebb egész csirkemell csonttal és bőrrel
  • 1 kevéske oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss koriander (ha valaki nem szereti, akkor petrezselyem)
  • 3 zödcitrom lime
  • 1 puha avokádó
  • Két marék natúr nachos

img_2149.jpg

Egy lábast felhevítünk, és egy félbevágott zöldcitromot a vágott felületével szépen lepirítunk benne. A limeot félretesszük, a lábasba pedig beleszórjuk az egész római köményt, koriandermagot és addig hevítjük, míg illatozni és pattogni kezd, ügyelve rá, hogy a magok ne égjenek meg. Hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, a finomra vágott angolzellert, vöröshagymát, apró kockára vágott paradicsomot héj és magok nélkül (vagy ha nincs szép paradicsom, akkor 3 evőkanál apró kockára vágott paradicsomkonzervet) és egy magházától és ereitől megfosztott, szintén apró kockára vágott zöld chilit. A zöldségeket közepes lángon 2-3 percig pároljuk, majd hozzádobunk 2 gerezd, késlappal összeroppantott és durvára vágott fokhagymát is. Felöntjük a szárnyasalaplével, hozzáadunk két csipet oregánót és kis lángon főzni kezdjük.

A megmosott csontos, bőrös csirkemellet szintén a leveshez adjuk és kis lángon, 30 percig főzzük fedő alatt. Két lime levét belefacsarjuk a levesbe és itt állítjuk be az ízeket: fokozatosan sót és borsot adunk hozzá, és ha kell, kevés további lime-lé jöhet bele. Sós-savanykás ízvilágot kell összeállítanunk, amiben finoman megjelenik a római kömény aromája is, ettől lesz nagyon mexikói.

img_21312.jpg

A csirkemellet kivesszük a levesből, a bőrét eltávolítjuk. A húst lefejtjük a csontokról, majd kézzel vagy két villa segítségével kisebb darabokra tépkedjük. A forró levest tányérba szedjük, beledobunk 3 vékonyra szelt zöldcitromot, hozzáadunk adagonként 2-3 vékony szelet, héjától megfosztott avokádót és egy kis marék ropogós nachost, végül a gőzölgő tányért megszórjuk finomra vágott, illatos korianderlevéllel.

Tovább a poszthoz
komment komment

Ázsiai szezámolajos krumplisaláta szójás csirkenyárssal

2015.01.22. 11:47 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Ázsiai szezámolajos krumplisaláta szójás csirkenyárssal Tovább

A fő attrakció ebben a receptben a szezámolajos krumplisaláta, ami julienne-re vágva, blansírozva és kis rizsecettel elkábítva igazán újszerű burgonya-élménnyel fog meglepni benneteket. Hozzá egy teljesen egyszerű, de a krumplival nagyon jól működő kis csirkenyársat dobtam össze. Laza, gyors és kivételesen 800 kalória alatt van adagonként! :)

img_2571.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:

A krumplisalátához:

  • 0,5 kg 'A' típusú burgonya
  • 4 evőkanál rizsecet
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál chili pehely
  • 1 mokkáskanál fehérbors

A csirkenyárshoz:

  • 10 dkg natúr földimogyoró
  • 1 kis csokor snidling
  • 2 evőkanál szezámolaj a csirkére
  • 40 dkg csirkemell filé 1-1,5 cm-es kockára vágva
  • Őrölt feketebors és szerecsendió, ízlés szerint
  • 1 dl sötét szójaszósz
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál étolaj a sütéshez

img_2560.jpg

Elkészítjük a krumplisalátát. A krumplit megpucoljuk és julienne-re vágjuk. Átmossuk hideg vízzel és lobogó forró vízben 3 percig főzzük, villámgyorsan leszűrjük és jéghideg vízben azonnal lehűtjük. Ez a blansírozás. A krumplit belenyomatjuk egy tálba és rizsecettel, pirított szezámmag-olajjal és sóval ízesítjük. Adunk még hozzá egy kis őrölt fehérborsot és egy dózis chilipelyhet, hogy azért csípjen is. Az egészet összeforgatjuk és félretesszük.

A natúr földimogyorót felaprítjuk és egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. A snidlinget apróra vágjuk. A csirkemell kockákat szezámolajjal, borssal és szerecsendióval ízesítjük, összeforgatjuk és nyársra tűzzük (adagonként 2 nyársat készítünk). Felhevített serpenyőben 2 evőkanál étolajat hevítünk, beledobjuk a nyársakat és minden oldalukon aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a szójaszószt és a mézet, amiket 2-3 perc alatt hagyunk kicsit besűrűsödni és karamellizálódni. A nyársakat jó alaposan átforgatjuk az így kialakult mártásban, majd a nyársak felét rögtön megforgatjuk pirított földimogyoróban, a többit pedig snidlingben. Tányérra halmozzuk a szezámolajos krumplisalátát, és ráhelyezünk egy-egy mogyorós és snidlinges nyársat. Kész!

img_2584.jpg

 

 

Tovább a poszthoz
komment komment

Bolognai lasagne recept

2015.01.14. 09:38 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Bolognai lasagne recept Tovább

Itt a húsosság, szaftosság és krémesség szinonimája, az olasz Mammák által leggyakrabban készített pasta, a világ 2. legkedveltebb kajája (a pizza után, nemzetközi felmérések alapján): A BOLOGNAI LASAGNE! És most az év eleji leértékelésnek köszönhetően egyszerre megkapjátok a tökéletes bolognai ragu, a tökéletes besamel és az ezekből összepakolt tökéletes lasagne receptjét is. Hát nem csodálatos?

 

Lasagne bolognese

lasagne.jpg

Ezeket kell beszereznetek 4 adaghoz:

A bolognai raguhoz:

  • 100 g sárgarépa
  • Egy közepes fej vöröshagyma
  • Két szár angol zeller
  • 0,5 kg marhahús
  • 3 dl vörösbor
  • Két teáskanál só
  • Egy konzerv darabolt paradicsom
  • Fél mokkáskanál friss szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • Kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális)
  • Egy evőkanál worchestershire szósz (opcionális)

A besamelhez:

  • 60 g liszt
  • 60 g vaj
  • 800 ml szobahőmérsékletű tej
  • Só fehérbors szerecsendió

A lasagnéhoz:

  • 250 g száraz lasagne tészta
  • 150 g parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)

1. A vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. Két szál angolzellert apró kockára vágunk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

img_1693.JPG

2. A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a worchestershire szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

3. A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

4. Megcsináljuk a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

5. Jöhet a lasagne összeállítása: egy sütőtepsibe nyomunk két kanál olajat és két kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamell, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamell és parmezán kerül. Az egész mehet be 180 fokos sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

img_1704.jpg

HA EZ BEJÖTT, AKKOR A SZICÍLIAI RAKOTT PADLIZSÁNT SE HAGYJÁTOK KI!

Tovább a poszthoz
komment komment

Ételek és ötletek a Szárnyas Ízvadásztól az Instagramon!