Szárnyas Ízvadász Electrolux

Serpenyős pizza

2014.04.14. 09:20 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Serpenyős pizza Tovább

Az otthon készült pizzák legfőbb problémája, hogy a sütők nem tudnak olyan forrók lenni, mint ami a pizzasütéshez kell. Egy igazi pizzakemencében ugyanis jóval 300 fok feletti a hőmérséklet, ráadásul a kemence alja, amire a tészta kerül, szintén tűzforró. Ezzel szemben egy háztartási sütő általában 230-280 fok körüli hőmérsékletet tud produkálni, ráadásul a hideg tepsire kinyújtott tészta alulról ennél lényegesen kisebb hőt fog majd kapni. Az eredmény legtöbbször vagy sületlen tésztájú, vagy agyonszáradt, keksz-szerű pizza. És mit lehet ez ellen csinálni? Hát serpenyőben elősütni a pizzát!

 

 

A jó forróra hevített teflon serpenyő kb. úgy kezdi el alulról sütni a tésztát, ahogy az egy pizzakemencében történik. Persze a pizza teteje ettől még nem sül meg, éppen ezért az alulról gyakorlatilag készre (na jó 80%-osra) sütött pizzát még jó forró sütőben pár perc alatt be kell fejezni. Az eredmény így fog a leginkább hasonlítani ahhoz, amit egy jó pizzériában kaphattok. Próbáljátok ki! Fontos, hogy a serpenyő teflonos legyen, illetve az is, hogy majd beférjen a sütőtökbe, ezt előtte teszteljétek! 

 

serpenyős pizza.jpg

 

Hozzávalók 2 db vastag tésztájú pizzához:

 

  • 0,5 kg kenyérliszt (BL 80)
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl kézmeleg víz
  • 25 g élesztő
  • 1 evőkanál cukor

 

A pizzaszószhoz:

 

  • 3 dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • 4-5 levél friss zsálya és egy kis ág rozmaring
  • Só, bors, szerecsendió

 

A pizza feltéthez:

  • 50 g szárazkolbász
  • 4-6 szelet baconszalonna
  • 125 g mozzarella
  • 1 fej lilahagyma

 

pizza_1.jpg

A kézmeleg vízbe morzsoljátok bele az élesztőt és nyomjatok hozzá egy evőkanál cukrot. Az egészet keverjétek jól össze, hogy a cukor feloldódjon, majd rakjátok félre 6-7 percre. Ennyi idő elteltével a zavaros folyadék életre kel, a tetején megjelenik egy kis hab és az egész finoman pezsegni kezd majd.

Ha konyhai robotgéppel dolgoztok, akkor a keverőtálba mérjétek bele a lisztet, adjatok hozzá sót, olívaolajat és végül öntsétek hozzá a felfuttatott élesztős vizet is. Az egészet dagasszátok össze pár perc alatt, míg szép feszes állagú tésztát kaptok.

Kézzel is meg lehet ám csinálni a tésztát: egy nyújtódeszkára öntsétek ki a lisztet, a közepébe csináljatok egy krátert és abba öntsétek bele az élesztős vizet, az olajat és a sót. Kezdjét el összekeverni, majd pedig amikor összeállt, akkor jó erős mozdulatokkal, intenzíven gyúrjátok át a tésztát, a cél természetesen itt is a feszes állag. A lisztben lévő sikér akkor alakítja ki a kívánt tészta-szerkezetet, ha jó alaposan át van dolgozva, szóval ne legyetek lusták! :)

Ha megvan a tészta, rakjátok bele egy tálba, szórjatok rá egy kevés lisztet és takarjátok le egy konyharuhával. Rakjátok el valami nem huzatos, lehetőleg melegebb helyre és hagyjátok másfél-két órán keresztül kelni.

Csináljátok meg a pizzaszószt: egy serpenyőben vagy lábasban hevítsetek kevés olajat, dobjátok rá a finomra vágott vöröshagymát és pároljátok üvegesre. Nyomassátok hozzá a passzírozott paradicsomot és kis lángon kezdjétek el rotyogtatni. Jöhet bele a vékony szeletekre vágott fokhagyma, só, bors, cukor, szerecsendió. Ezt követi a nagyon finomra aprított zsálya és rozmaring és legvégül a szintén finomra vágott bazsalikom. Húzzátok le a tűzről a pizzaszószt és hagyjátok kicsit kihűlni.

Készítsétek elő az összes feltétnek valót, jelen esetben a kolbászt, amit vékony szeletekre vágjatok fel, a bacont kisebb darabokra vágva, a mozzarellát és a szeletekre vágott lilahagymát.

Ha jól megkelt a tészta, dobjátok egy kilisztezett nyújtódeszkára, néhány mozdulattal gyúrjátok át, és vágjátok két részre. A fél tésztát formázzátok kerekre és sodrófával nyújtsátok kb. 8-10 mm vastagságúra úgy, hogy minden nyújtás után egy negyednyit fordítsatok a tésztán, így szép kerek marad majd. A sütőt izzítsátok be a lehető legforróbbra, akár 300 fokra, ha lehetséges.

Egy teflon serpenyőt (ami befér majd a sütőbe később!) hevítsetek fel jó alaposan (kb. mint hússütés előtt, rendesen!), szórjatok bele egy kevés lisztet és dobjátok rá a tésztát. Egy kanállal pakoljátok rá a pizzaszószt, kenjétek el rajta vékonyan, és jöhet a többi feltét: az előkészített kolbász, szalonna, mozzarella és a lilahagyma. Dolgozzatok gyorsan és miközben ezeket pakoljátok, néha nézzetek alá a pizzának egy lapátkanállal. Már most elkezd a tészta felfújódni, még hólyagok is keletkezhetnek rajta, ha elég forró volt a serpenyő. Ha elég gyorsak vagytok, még a pizza szélét is körbe tudjátok kenni egy kis olívaolajjal. Egészen addig hagyjátok nagy lángon a tésztát, míg az alja el nem kezd rendesen megsülni, néha egészen sötétbarna foltok is megjelenhetnek rajta. Ha itt tartotok, dobjátok be a serpenyőt a forró sütőbe felülre és süssétek a pizzát hőfoktól függően úgy 5-7 percig, amíg a sajt megolvad és a pizza is tökéletesen megsül. KONYHARUHÁVAL vegyétek ki a forró serpenyőt, borítsátok ki a pizzát egy vágódeszkára, vágjátok négybe és faljátok fel még úgy melegen!

KÖVESSETEK A FACEBOOKON ÉS INSTAGRAMON IS!

Tovább a poszthoz
komment

Corn dog!

2014.03.31. 20:22 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Corn dog! Tovább

Nem mondom, egy korrektül, gőz felett megmelegített buciban, kis sajttal, sült hagymával felturbózott hot-dog is tud valamit, de fényévekre van a tantrikus magasságokban járó corn doghoz képest. Miért? Hát gyorsan csináljátok meg, aztán meglátjátok!

Corn dog

Hozzávalók kb. 8 corn doghoz

  • 8 db virsli
  • 8 db grill pálcika / hurkapálca
  • 250 g kukoricaliszt
  • 50 g kukoricadara
  • 1 tojás
  • Kb. 2-2,5 dl tej (vagy víz)
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 púpozott teáskanál cukor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 csapott teáskanál tört bors
  • Kevés chilipehely, ha nem bírjátok ki csípős nélkül
  • 1 teáskanál só
  • 2-3 evőkanál liszt a virsli-hempergetéshez

corn dog_1.jpg


Keverjétek össze a kukoricalisztet, a darát, a tojást, fűszereket, a sütőport, a sót és a tejet (szóval a virslin kívül végül is mindent) egy tálban. Annyi tejet adjatok hozzá, hogy egy jó sűrű palacsintatészta-szerű állagot kapjatok. Ha simára kevertétek, kanalazzátok át a tésztát egy olyan magas pohárba, amibe állítva majd belefér egy virsli (pl söröskorsó, csőpohár szokott jól működni). Hevítsetek olajat egy olyan edényben, amiben majd elférnek a pálcikára szúrt virslik. A virsliket hempergessétek meg lisztben, szúrjátok fel a grill pálcákra és nyakig merítsétek meg a sűrű kukoricás tésztában. Mozgassátok el kicsit a tésztát, hogy mindenhol egyenletesen vonja be a virsliket, majd óvatosan rakjátok őket a forró olajba. Sülés közben kezdjétek el néha átforgatni a corn dogokat, hogy szép egyenletesre süljenek. Ha aranybarna színük lett, kapkodjátok ki őket, csepegtessétek le papírtörlőn és már passzoljátok is le a vendégeknek az előzőleg elkészített házi majonézetekkel együtt, aminek itt olvasható a receptje:

A házi fokhagymás majonézhez:

  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl étolaj
  • 1 evőkanálnyi mustár
  • 1 evőkanálnyi citromlé
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 kevéske reszelt szerecsendió

 házi majonéz.jpg

A két tojás sárgáját dobjátok egy közepes tálba, adjatok hozzá keveset a mustárból és a sóból is (így állítólag könnyebbel elkezd összeállni a majonéz az elején) és az egészet kevertétek össze habverővel. Először cseppenként, majd nagyon vékony sugárban kezdjétek hozzáadni az olajat, miközben folyamatosan keveritek az egészet habverővel. Fogjátok látni, hogy egy szép sűrű, sárga krémmé áll össze a tojás és az olaj keveréke, és ahogy adagoljátok hozzá az olajat, úgy lesz egyre világosabb színe. Ha az összes olaj belement, jöhet hozzá a maradék mustár, a citromlé, fehérbors, nagyon kevés frissen reszelt szerecsendió és só. A fokhagymát egy kis durvaszemű sóval zúzzátok péppé egy mozsárban és ezt is adjátok a majonézhez. Az egészet keverjétek össze, kóstoljátok meg és még állítsatok a só/citrom/bors/mustár arányon, ha szükséges. 

Tovább a poszthoz
komment

Marha steak fajitas

2014.03.23. 16:44 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Marha steak fajitas Tovább

Igazi mexikói lazulás, már a készítés közben is úgy fogod érezni magad, mintha Acapulcoban épp triplaszaltót ugrottál volna egy sziklafalról. A szaftos steak, a brutál csípős salsa és a krémes sajtszósz így egyben bepuszilva pedig olyat üt, amire nem is számítottál.

 

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 2 szelet (összesen kb. 30 dkg) marha felsál (más megfelelő húsrészekkel is érdemes kísérletezni)
  • Só, bors, őrölt koriander és fokhagymapor a hús fűszerezéséhez
  • 2 kaliforniai paprika
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 3-4 levél római saláta (vagy jégsaláta)
  • 2 nagy, kb. 30 cm átmérőjű tortilla

 steak fajitas.jpg

A paradicsomos-chilis salsához:

 

  • 15 dkg koktélparadicsom (vagy sima paradicsom)
  • 1 csípős chili
  • 1 habanero (ha durva arc vagy)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fél vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • Só, bors

 salsa.jpg

A sajtszószhoz:

 

  • 15 dkg cheddar sajt
  • 1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 dl tejszín

 

Első lépésként klopfoljátok ki laposra a húst és fűszerezzétek meg. Tűzforró (!!!!) grill serpenyőben, kevés étolajon süssétek mindkét felét másfél-másfél percig. Közben küldjétek mellé a vékony csíkokra vágott kalifornia paprikát és azt is pirítsátok le. A megsült húst bugyoláljátok be alufóliába, így lesz omlós és szaftos. A paprikákat tegyétek félre.

Dobjátok össze a salsát: egy aprítógépbe küldjétek be a hozzávalókat és az egészet pürésítsétek össze. Már az illata is csíp, de ettől lesz jó!!

Csináljatok sajtszószt: vágjátok kockára a sajtot, dobjátok egy kisebb lábasba, szórjatok rá keményítőt és öntsétek nyakon a tejszínnel. Kis lángon kevergessétek, míg az egész szép krémessé nem válik. Ízlés szerint jöhet bele egy kis fokhagyma is, ha szeretitek.

 nezokep_2.jpg

Minden megvan, már csak össze kell rakni az egészet:

A serpenyőben hevítsétek fel a tortillát, tépkedjétek rá a salátaleveleket, és pakoljátok rá a vékony szeletekre vágott steaket (a fóliában lévő szaftot is borítsátok rá!). Kanalazzatok rá a salsából, szórjatok rá egy kis finomra vágott lilahagymát, aztán persze ne hagyjátok ki a grillezett paprikákat sem! Az egészet öntsétek le a még meleg sajtszósszal, tekerjétek össze és már lehet is falni. Carrambaaaa!!

 

 

Nézegessétek szépen a többi videót is, abból nem lehet baj! Ja meg persze kövessetek minket Facebookon, és Instagramon!

Tovább a poszthoz
komment

Arancini, az olasz street food kaja

2014.03.14. 09:26 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Arancini, az olasz street food kaja Tovább

Az olaszok imádják a rizottót. Nem újdonság? Na és azt vágjátok, hogy mit csinálnak a hűtőben eltett maradékkal másnap? Itt az olaszok hortobágyi palacsintája, az újrahasznosítás egyik legzseniálisabb példája, az olcsó street food kaja, az ARANCINI. Nevét (jelentése kb. narancsocska) onnan kapta, hogy az összeállt, megszilárdult rizottóból kis golyókat formáznak, amiket aztán bepanírozva forró olajban sütnek ki. Az aranysárga kis labdák egymásra pakolva tényleg úgy néznek ki, mint egy kupac narancs.

 


Hozzávalók 8-10 golyóbishoz:

A rizottó alaphoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg rizottó rizs
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • kb. 5 dl forró zöldség-, vagy szárnyasalaplé (vagy gyári levesalap)
  • 2 dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, szerecsendió
  • 1 kis csokor snidling

 

Az arancini kisütéséhez:

  • 5 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 zacskó mini mozzarella golyó
  • Olaj a sütéshez

Először is elkészítjük minden arancini alapját, egy tökéletes rizottót.

(1.) A vöröshagymát finomra vágjuk és egy serpenyőben kevés olívaolajon párolni kezdjük, épp csak addig, míg szép üveges nem lesz. (2.) Ekkor rádobjuk az átöblített rizottórizst és a hagymával együtt addig hevítjük, míg a rizsszemek egy kissé áttetszővé nem válnak. Fontos, hogy sem a hagymát, sem a rizst nem szabad megpirítani! (3.)Ha forrók a rizsszemek, nyakon öntjük a fehérborral, kicsit elkeverjük és hagyjuk, hogy intenzív sistergés közben a rizsszemek elkezdjék magukba szürcsölni azt.

(4.) Ha a rizs magába szívta a bor nagy részét, jöhet rá egy merőkanálnyi a forró alapléből. Innentől jön a folyamatos kavargatás: az alaplevet 3 részletben adjuk a rizottóhoz, mindig akkor, mikor az előző adag nagy részét magába szívta. Figyeljetek arra, hogy a rizs soha ne ússzon túl sok alaplében, de mindig maradjon szaftos a főzés közben! (5.) Ha a rizottónk kezd szép krémes állagúvá válni, két részletben hozzákeverjük a passzírozott paradicsomot is. (6.) Amikor ismét krémesre sűrűsödött a rizottó és szép piros színt kapott, fűszerezzétek sóval, borssal és kevés szerecsendióval. Kóstoljátok meg, ha még túl kemények a rizsszemek, akkor egy utolsó adag alaplével főzzétek kicsit tovább. A rizottó akkor jó, ha a szemek megmaradnak al dente állapotban, azaz a közepük egy kicsit még kemény.

 

(7.) A kész rizottót most ne egyétek meg!! Ehelyett hagyjátok kihűlni és rakjátok hűtőbe legalább 1-2 órára, de a legjobb az, ha egy egész éjszakát pihen a hidegben. (8). A kihűlt rizottó kicsit összeáll, ami nagy mázli: így sokkal könnyebb lesz belőle golflabda (vagy annál kicsit nagyobb) méretű golyókat formáznotok. (9.) A golyókba nyomjatok egy mélyedést, rejtsetek el benne egy szem mini mozzarellát, majd óvatosan alakítsátok vissza az egészet egy szabályos golyóvá. Formázzátok ilyen golyókká az összes rizottót. A golyókat panírozzátok be a szokott módon: először forgassátok lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Forró olajban süssétek az arancinit aranybarnára. Forrón, langyosan és hidegen is ütős cucc, ne hagyjátok ki!

arancini.jpg

PS: van, aki egy-két nyers tojást is elkever a kihűlt rizottóban sütés előtt, így kevésbé lágy, kicsit masszívabb golyókat kapunk. Én jobban szeretem a könnyed, omlós verziót.

Ne felejtsetek el dobni egy lájkot Facebookon, és kövessetek Instagramon is!

Tovább a poszthoz
komment

Zé-féle szuperpasta

2014.03.04. 16:55 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Zé-féle szuperpasta Tovább

Tényleg ütősen finom, egészen biztos vagyok benne, hogy imádni fogjátok! A friss fokhagymás spenót és a grillezett paradicsom szaftossá, a mascarpone krémessé teszi, a gerincét pedig a saját magatok által összedobott tökmagkrém adja majd. Próbáljátok ki!

Hozzávalók 4 személy részére:

A tökmagkrémhez:

  • 100 g hántolt tökmag
  • 1 dl extraszűz olívaolaj


Ezen kívül:

  • 500 g kagylótészta (vagy bármilyen más, ami szimpatikus)
  • 100 g koktélparadicsom
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • 100 g friss spenót (vagy fagyasztott szálas/leveles paraj, kiolvasztva)
  • 100 g mascarpone
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • Olívaolaj

A tökmagkrémet 5 éves kortól felfelé bárki össze tudja dobni, annyira egyszerű dolog. (1.) Egy aprítógépbe beleszórjuk a hántolt tökmagok, meglocsoljuk az olívaolajjal és megsózzuk. Pár perc turmixolás után egy rusztikus, zöld krémet kapunk, amiből nem is kell majd mind a mai tésztánkhoz: jut belőle még pirítósra kenve, vagy akár sós sütikbe, húsokba töltve is. Egy lezárt edényben akár két hétig is simán eltartható!

Ha megvan a krém, jöhet a többi:

(2.) A koktélparikat félbevágjuk, bedobjuk egy kisebb tepsibe és meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, meghintjük sóval és borssal. Mehet be jó forró sütőbe (ha van, akkor grillfokozatra) úgy 10-15 percre.

(3.) Egy lábasban sós vizet forralunk és elkezdjük főzni a kagylótésztát. (4.) Közben egy serpenyőt felforrósítunk és rádobjuk a megmosott, lecsepegtetett spenótleveleket, meglocsoljuk olívaolajjal, rászórjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és az egészet összeforgatjuk. Nézzétek meg, milyen gyorsan összeesik a spenót, pedig az elején még tele volt vele az egész serpenyő! Kis só és bors megy rá, aztán jöhet két evőkanálnyi a tökmagkrémünkből, no meg a mascarpone is. Az egészet összeforgatjuk és gyönyörködünk kicsit az így kialakult világoszöld krémben. (5.) De közben pont kifőtt ám a tészta is, ezt lazán leszűrjük (maradhat kicsit lucskos a főzővíztől, az úgyis kell még a mártásba) és beleküldjük a serpenyőbe. Óvatosan összeforgatjuk-összerázzuk, hagy vonja be mindenhol a tésztát ez a parajos-tökmagos-mascarponés krém..hmmmm.

(6.) Tálalásnál kipakoljuk a tésztát a tányérokra és minden adag tetejére dobálunk a megsült koktélparadicsomokból párat, de csak igazságosan, hogy ne legyen belőle veszekedés. Kis reszelt parmezán, kis olívaolaj, kevéske frissen tört bors jön még rá és már lehet is felfalni!

tökmagkrémes pasta.jpg

 

Nézzétek a többi receptvideóimat is, és persze ne felejtsetek el követni Facebookon és Instagramon! 

Tovább a poszthoz
komment

Tejfölös karalábéleves friss kaporral

Tejfölös karalábéleves friss kaporral Tovább

leves.jpg

 

Olyan szép és zsenge karalábét találtam, hogy csak na, úgyhogy össze is dobtam belőle egy frankó kis tavaszváró levest, pikk-pakk megvan és nagyon lehet szeretni. A tejföl és a friss kapor adja meg az igazán üde hangulatát, de kevéske majoránna és szerecsendió is kell hozzá, hogy az legyen, ami.

Itt a recept, ha kipróbálnátok:

Hozzávalók 4 személy részére

2 zsenge karalábé
1 közepes sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál liszt
1 liter zöldségalaplé (vagy kész levesalap), esetleg víz
1,5 dl tejföl
1 kis csokor friss kapor (vagy friss petrezselyem)

1 teáskanál édes pirosparika
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
1 mokkáskanál őrölt feketebors
Nagyon kevés reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál szárított majoránna

 

  • A karalábét és a sárgarépát megpucoljuk és hasábokra vágjuk.
  • A vöröshagymát nagyobb kockára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
  • A zöldségeket egy lábasban kevés olajon, magas hőmérsékleten párolni kezdjük.
  • Ha itt-ott már kicsit pirulni is kezdenek, rászórunk egy csapott evőkanál lisztet, elkeverjük és fél percig együtt pároljuk tovább, majd felöntjük az alaplével, finoman megsózzuk és alacsony lángon kb 20 percen keresztül főzzük.
  • Jöhetnek a levesbe a fűszerek: pirospaprika, fekete-, és fehérbors, szerecsendió és majoránna.
  • Tovább főzzük alacsony lángon, míg a zöldségek tejesen megpuhulnak.
  • A tejfölben elkeverünk egy púpozott teáskanál lisztet, hozzámerünk keveset a forró léből, jól összekeverjük és az egészet visszaöntjük a levesbe.
  • Még egyet forralunk rajta, végül beleszórjuk a finomra vágott kaprot és összekeverjük. Megkóstoljuk és szükség esetén állítunk még a fűszerezésen.
  • A levest levesszük a tűzről, 10 percig pihentetjük, végül az egészet belapátoljuk.

 

Nézzétek a receptvideókat is, itt, a Szárnyas Ízvadász blogon!

Ja igen, és minden Facebook lájknak örülünk, a Tiéteknek is!

Tovább a poszthoz
Címkék: leves
komment

Felzabáltuk Tunéziát!

Felzabáltuk Tunéziát! Tovább

A legtöbben Tunéziába charterrel érkeznek és jól összerakott szállodai környezetben töltik a nyaralásukat. De érdemes néha ellenállni az all-inclusive csábításnak és megnézni, hogy a helyiek mivel szoktak itt jóllakni. Tök jó dolgok vannak az utcán, ráadásul nem csak az ételek, de a környezet is újszerű lesz, ígérem. Nézzétek a videót!

 

Sok helyet felzabáltunk már! Láttátok a videókat Londonról, Rómáról és Budapestről? Na és a speciál Burger-különkiadás megvolt?

felzabáltuk tunéziát_1.jpg

Nézzétek meg képes összefoglalónkat is a Travelón!

Lájkoljatok minket a Facebookon és ne maradjatok le a következő Felzabáltuk videókról sem!

Tovább a poszthoz
komment

Csirkés-baconos szenyó cheddar sajttal

2014.02.18. 15:01 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Csirkés-baconos szenyó cheddar sajttal Tovább

Ropog a bacon, szaftos a csirke, olvadozik a sajt, mit akartok még?! Ez a szendvics egy komplett vacsorának is beillik, dobjátok össze még ma!

 

Hozzávalók 2 személynek:

  • 1 db fél csirkemell
  • 1 nagyobb baguette, ciabatta vagy más jóvágású szendvicskenyér
  • 4 szelet cheddar sajt
  • 4-6 szelet bacon
  • 1 marék salátakeverék, baby spenót vagy rukkola
  • 2 nagyobb szem krumpli
  • Olaj krumplisütéshez

A csirkepáchoz:

  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál ketchup
  • 1/2 lime leve
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • Só, bors

 IMG_1380.jpg

 

Ennél egyszerűbb dolgotok nem is lehetne: egy keverőtálban összedobjuk a pácot és beleforgatjuk a csirkemellet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és közepesen forró sütőben (160 fok) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Egy serpenyőben ropogósra sütjük a bacont.

A krumplit vékony csíkokra reszeljük (elég előtte megmosni, nem kell megpucolni!), leitatjuk róla a felesleges nedvességet egy papírtörlővel és forró olajban ropogósra sütjük.

A félbevágott szendvicskenyérbe belepakoljuk a szeletekre vágott sült csirkét, rádobáljuk a kisült bacont és végül betakargatjuk a cheddar sajttal. Így ahogy van bedobjuk újra a sütőbe pár percre, csak amíg megolvad a sajt és jól átforrósodik a kenyér. Egy marék saláta megy még bele, na meg persze mellé a ropogós szalmakrumpli és már lehet is enni!

IMG_1375.jpg

Tovább a poszthoz
komment

Chili con carne, ahogy azt kell.

2014.02.06. 12:17 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Chili con carne, ahogy azt kell. Tovább

Ha jól van elkészítve, az egyik legfinomabb cucc a világon, nincs mit ragozni ezen. És ti jól fogjátok elkészíteni! Kössétek fel a gatyátokat, ez csípni fog.

 

 

 

4 személy részére kell hozzá:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 60-80 dkg darált marhahús
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • Feketebors, só
  • 1 teáskanál csípős pirospaprika
  • + őrölt chili, friss chilipaprika, konzver chipotle, stb, amennyire csak bírjátok a csípőset
  • 1 csapott teáskanál füstölt paprika por
  • 0,5 liter világos sör
  • Fél vagy egész paradicsomkonzerv (darabos)
  • 2-3 dl marhaalaplé vagy húsleves
  • 1 leszűrt konzerv vörös-, vagy feketebab

 

A körethez:

 

  • 1 zacskó natúr tortilla chips
  • 15 dkg cheddar sajt

 

Egy lábasban olajat hevítünk, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Kis párolás után mehet rá a darált marhahús, és miután az egészet alaposan összeforgattátok és a hús kicsit elkezdett lepirulni, jöhetnek rá a fűszerek: római kömény, egy fahéjrúd, szegfűbors, őrölt koriander, só, és bors. Most jön a lényeg: a csípősség beállítása. Ne féljetek, legyetek bátrak. Ennél a kajánál az is ér, ha evés közben könnybe lábadt szemmel és égő torokkal ültök az asztalnál, sőt szerintem akkor jó. Csípős őrölt paprikával indítunk, aztán jöhet bele más is: friss chili/habanero, darált chili (leginkább bird's eye), konzerben eltett füstölt csípős chipotle paprika, minden jöhet, itt aztán lehet kísérletezni. A füstös íz mindenképpen jól jön, szóval egy kis füstölt pirospaprika por is menjen bele! Ha megvagytok, az egészet öntsétek fel sörrel és alaplével, végül még egy darabos konzerv paradicsomot is adjatok hozzá. Innentől laza az ügy, már csak rotyogtatni kell az egészet kis lángon, egészen addig, míg az egész egy jóóó sűrű ragu állagot nem kap. Ha ez előbb bekövetkezne, mint másfél óra, akkor folyamatosan adagoljatok még hozzá alaplevet, hogy ne legyen túl száraz. Minél tovább készül, annál finomabb lesz, szóval ha ráértek, akkor akár 3-4 órát is simán el lehet főzögetni (persze ügyelve a kevergetésre és a folyadékra!) Kóstolgassátok, és nyugodtan adjatok még hozzá bármit a fenti fűszerekből, ha szükséges. Ha kész, még óvatosan forgassatok hozzá egy átmosott konzerv vörösbabot, hagyjátok összemelegedni és már tálalhattok is! Ja nem, még meg kell csinálni a köretet: a tortilla chipset szórjátok ki egy tálba, reszeljetek rá jó sok sajtot és az egészet dobjátok be a sütőbe (mikróba?) amíg a sajt szépen rá nem olvad.

chili.jpg

Ennyi, teszteljétek!!

Rengeteg egyéb életbölcsességet szűrhettek le előző videóimból is, nézzétek meg szépen az összeset!

És persze ne felejtsétek el lájkolni a Szárnyas Ízvadászt a Facebookon sem!

Tovább a poszthoz
komment

Shakshouka (SAK-SU-KA)

2014.01.14. 13:08 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Shakshouka (SAK-SU-KA) Tovább

Íme 2014 egyik legmenőbb reggelije paradicsommal, tojással és isteni fűszerezéssel, villámgyorsan!



Hozzávalók 4 adaghoz:
 

  • 1 fej fehérhagyma (vagy vöröshagyma)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy kápia v. kaliforniai paprika
  • 4-5 db olajban eltett articsóka szív
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • Kevéske reszelt szerecsendió
  • 2 darabolt paradicsom konzerv
  • 4 db tojás
  • Só, bors
  • 1 kis csokor petrezselyem

 

A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és a megroppantott, felaprított fokhagymával együtt kevés olajon párolni kezdjük. Hozzádobjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és a darabokra vágott konzerv articsókát. Pár perc párolás után ráöntjük a darabolt paradicsomot, és az egészet befűszerezzük pirospaprikával, római köménnyel, kis szerecsendióval, sóval, borssal. Ízlés szerint egy teáskanál cukor is mehet hozzá, ha nem akarjátok, hogy savanykás legyen a paradicsomtól és az articsókától. Az egészet kis lángon rotyogtatjuk, míg láthatóan sűrűbbé nem válik a paradicsomos ragu (kb. 10 perc). Ekkor ráütjük a 4 tojást és hagyjuk, hogy alulról elkezdjenek kifehéredni. A végén a serpenyőt lefedve, vagy 150 fokos sütőbe dobva megszilárdítjuk a tojásokat. Csináljátok ízlés szerint, a legfinomabb akkor lesz, ha a sárgája folyékony marad! Tálaláskor még a tojásokat külön-külön is megsózzuk-megborsozzuk kicsit és az egészet megszórjuk friss, durvára vágott petrezselyemmel. Tökéletes reggeli ropogós kenyérrel tunkolva, de nyugodtan próbáljátok ki ebédre vagy vacsorára is, isteni lesz!

shakshuka_szarnyas_izvadasz.jpg

 

Még több ötlet, még több videó a Szárnyas Ízvadász blogban, nézzétek! Ja és persze lájkoljatok Facebookon is!

Tovább a poszthoz
komment

Ételek és ötletek a Szárnyas Ízvadásztól az Instagramon!