Szárnyas Ízvadász Electrolux

Egy fantasztikus csirkeleves egyenesen Mexikóból

Egy fantasztikus csirkeleves egyenesen Mexikóból Tovább

A neve alapján valami nagyon fancy dolognak is tűnhet ez az étel, de higgyétek el, Mexikóban ezt a helyi arcok pont olyan laza természetességgel dobják össze hétvégente, mint nálunk az Újházy tyúkhúslevest. Szóval nincs itt semmi felesleges blabla, ez a mexikóiak tradicionális csirkelevese, csupa olyan hozzávalóval, amit itthon is simán beszerezhettek. Szóval kifogás nincs, csináljátok meg ti is ezt a levest, mert elképesztően finom! Bónusz: itt van a régóta ígérgetett alaplé receptünk is!

Zöldcitromos csirkeleves avokádóval recept (4 személy részére)

  • 1,5 liter szárnyasalaplé vagy húsleves
  • 1 csapott mokkáskanál egész római kömény
  • 1 csapott mokkáskanál egész koriandermag
  • 2 evőkanál étolaj (kukorica vagy napraforgó)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 szál angolzeller
  • 2 közepes paradicsom (leforrázva, héja eltávolítva, kimagozva) vagy 3 ek darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 friss zöld chili vagy más zöldpaprika
  • 1 kisebb egész csirkemell csonttal és bőrrel
  • 1 kevéske oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss koriander (ha valaki nem szereti, akkor petrezselyem)
  • 3 zödcitrom lime
  • 1 puha avokádó
  • Két marék natúr nachos

img_2149.jpg

Egy lábast felhevítünk, és egy félbevágott zöldcitromot a vágott felületével szépen lepirítunk benne. A limeot félretesszük, a lábasba pedig beleszórjuk az egész római köményt, koriandermagot és addig hevítjük, míg illatozni és pattogni kezd, ügyelve rá, hogy a magok ne égjenek meg. Hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, a finomra vágott angolzellert, vöröshagymát, apró kockára vágott paradicsomot héj és magok nélkül (vagy ha nincs szép paradicsom, akkor 3 evőkanál apró kockára vágott paradicsomkonzervet) és egy magházától és ereitől megfosztott, szintén apró kockára vágott zöld chilit. A zöldségeket közepes lángon 2-3 percig pároljuk, majd hozzádobunk 2 gerezd, késlappal összeroppantott és durvára vágott fokhagymát is. Felöntjük a szárnyasalaplével, hozzáadunk két csipet oregánót és kis lángon főzni kezdjük.

A megmosott csontos, bőrös csirkemellet szintén a leveshez adjuk és kis lángon, 30 percig főzzük fedő alatt. Két lime levét belefacsarjuk a levesbe és itt állítjuk be az ízeket: fokozatosan sót és borsot adunk hozzá, és ha kell, kevés további lime-lé jöhet bele. Sós-savanykás ízvilágot kell összeállítanunk, amiben finoman megjelenik a római kömény aromája is, ettől lesz nagyon mexikói.

img_21312.jpg

A csirkemellet kivesszük a levesből, a bőrét eltávolítjuk. A húst lefejtjük a csontokról, majd kézzel vagy két villa segítségével kisebb darabokra tépkedjük. A forró levest tányérba szedjük, beledobunk 3 vékonyra szelt zöldcitromot, hozzáadunk adagonként 2-3 vékony szelet, héjától megfosztott avokádót és egy kis marék ropogós nachost, végül a gőzölgő tányért megszórjuk finomra vágott, illatos korianderlevéllel.

Tovább a poszthoz
komment

Ázsiai szezámolajos krumplisaláta szójás csirkenyárssal

Ázsiai szezámolajos krumplisaláta szójás csirkenyárssal Tovább

A fő attrakció ebben a receptben a szezámolajos krumplisaláta, ami julienne-re vágva, blansírozva és kis rizsecettel elkábítva igazán újszerű burgonya-élménnyel fog meglepni benneteket. Hozzá egy teljesen egyszerű, de a krumplival nagyon jól működő kis csirkenyársat dobtam össze. Laza, gyors és kivételesen 800 kalória alatt van adagonként! :)

img_2571.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:

A krumplisalátához:

  • 0,5 kg 'A' típusú burgonya
  • 4 evőkanál rizsecet
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál chili pehely
  • 1 mokkáskanál fehérbors

A csirkenyárshoz:

  • 10 dkg natúr földimogyoró
  • 1 kis csokor snidling
  • 2 evőkanál szezámolaj a csirkére
  • 40 dkg csirkemell filé 1-1,5 cm-es kockára vágva
  • Őrölt feketebors és szerecsendió, ízlés szerint
  • 1 dl sötét szójaszósz
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál étolaj a sütéshez

img_2560.jpg

Elkészítjük a krumplisalátát. A krumplit megpucoljuk és julienne-re vágjuk. Átmossuk hideg vízzel és lobogó forró vízben 3 percig főzzük, villámgyorsan leszűrjük és jéghideg vízben azonnal lehűtjük. Ez a blansírozás. A krumplit belenyomatjuk egy tálba és rizsecettel, pirított szezámmag-olajjal és sóval ízesítjük. Adunk még hozzá egy kis őrölt fehérborsot és egy dózis chilipelyhet, hogy azért csípjen is. Az egészet összeforgatjuk és félretesszük.

A natúr földimogyorót felaprítjuk és egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. A snidlinget apróra vágjuk. A csirkemell kockákat szezámolajjal, borssal és szerecsendióval ízesítjük, összeforgatjuk és nyársra tűzzük (adagonként 2 nyársat készítünk). Felhevített serpenyőben 2 evőkanál étolajat hevítünk, beledobjuk a nyársakat és minden oldalukon aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a szójaszószt és a mézet, amiket 2-3 perc alatt hagyunk kicsit besűrűsödni és karamellizálódni. A nyársakat jó alaposan átforgatjuk az így kialakult mártásban, majd a nyársak felét rögtön megforgatjuk pirított földimogyoróban, a többit pedig snidlingben. Tányérra halmozzuk a szezámolajos krumplisalátát, és ráhelyezünk egy-egy mogyorós és snidlinges nyársat. Kész!

img_2584.jpg

 

 

Tovább a poszthoz
komment

Bolognai lasagne recept

Bolognai lasagne recept Tovább

Itt a húsosság, szaftosság és krémesség szinonimája, az olasz Mammák által leggyakrabban készített pasta, a világ 2. legkedveltebb kajája (a pizza után, nemzetközi felmérések alapján): A BOLOGNAI LASAGNE! És most az év eleji leértékelésnek köszönhetően egyszerre megkapjátok a tökéletes bolognai ragu, a tökéletes besamel és az ezekből összepakolt tökéletes lasagne receptjét is. Hát nem csodálatos?

 

Lasagne bolognese

lasagne.jpg

Ezeket kell beszereznetek 4 adaghoz:

A bolognai raguhoz:

  • 100 g sárgarépa
  • Egy közepes fej vöröshagyma
  • Két szár angol zeller
  • 0,5 kg marhahús
  • 3 dl vörösbor
  • Két teáskanál só
  • Egy konzerv darabolt paradicsom
  • Fél mokkáskanál friss szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • Kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális)
  • Egy evőkanál worchestershire szósz (opcionális)

A besamelhez:

  • 60 g liszt
  • 60 g vaj
  • 800 ml szobahőmérsékletű tej
  • Só fehérbors szerecsendió

A lasagnéhoz:

  • 250 g száraz lasagne tészta
  • 150 g parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)

1. A vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. Két szál angolzellert apró kockára vágunk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

img_1693.JPG

2. A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a worchestershire szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

3. A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

4. Megcsináljuk a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

5. Jöhet a lasagne összeállítása: egy sütőtepsibe nyomunk két kanál olajat és két kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamell, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamell és parmezán kerül. Az egész mehet be 180 fokos sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

img_1704.jpg

HA EZ BEJÖTT, AKKOR A SZICÍLIAI RAKOTT PADLIZSÁNT SE HAGYJÁTOK KI!

Tovább a poszthoz
komment

Karamellás-mazsolás kenyérpuding

Karamellás-mazsolás kenyérpuding Tovább

Szinte hihetetlen, hogy szikkadt kenyérből ennyire olcsón és egyszerűen lehet ennyire isteni, lágy, karamellás-fahéjas desszertet varázsolni. Soha többet ne csináljatok prézlit, csak kenyérpudingot. Itt van hozzá a tuti recept is:

img_1363.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 5 dkg mazsola
  • 6 cl narancslikőr (vagy rum, whiskey)
  • 14 dkg kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 1 citrom
  • 1 mokkásnanál őrölt fahéj
  • 2 csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 2 egész tojás + 1 tojássárgája
  • 5 dkg héj nélküli mandula vagy mandulaliszt
  • 1 vaníliarúd
  • 12 dkg szikkadt fehérkenyér, héj nélkül

 img_1359.jpg

1. A mazsolát egy kis lábasban felöntjük fél deci vízzel és a narancslikőr felével. Felmelegítjük és félretesszük kihűlni.

2. A kristálycukor felét egy teflon serpenyőben vagy gyorsforralóban gyakran mozgatva, de kevergetés nélkül addig hevítünk, míg karamellé változik. Egy szögletes őzgerincformába (kenyérsütő formába) öntjük a forró karamellt és óvatosan az alját és az oldalait is körbecsurgatjuk vele, hogy vékony bevonatot képezzen a formában.

3. A tejbe beleküldjük a fahéjat, a szerecsendiót, a vanília kikapart magját és magát a rudat, a citrom héjából levágott két-három vékony szeletet és a narancslikőr maradékát. Az egészet jó alaposan felmelegítjük anélkül, hogy felforrna. Ezután levesszük a tűzről és a eltávolítjuk a vaníliarudat és a citromhéjakat.

4. Amíg a tej hevül, egy tálban az egész tojásokat, a tojássárgáját, a maradék cukrot és a mandulalisztet (vagy aprítógépben finomra őrölt egész mandulát) alaposan összedolgozzuk.

kenyerpuding.jpg

5. A szikkadt kenyeret apró darabokra vagdossuk, beleszórjuk a karamellel bevont sütőformába és egyenletesen eligazgatjuk, majd rászórjuk az áztatott, lecsepegtetett mazsolát.

6. A tojásos-cukros-mandulás krémhez hozzákeverünk 1 decit a forró tejes keverékből (azaz hőkiegyenlítünk), majd az egészet visszaöntjük a tejbe és alaposan elkeverjük. Az egészet egyenletesen elosztva rácsurgatjuk a mazsolával megszórt kenyérdarabokra.

7. Egy mély tepsibe annyi vizet töltünk, hogy a közepébe állított sütőforma legalább addig vízben álljon, mint amilyen magasra ér benne a kenyérpuding alap. A vizes tepsis-sütőformás konfigurációt óvatosan sütőbe rakjuk és 160 fokon sütjük 40 percen keresztül.

8. A kenyérpuding rögtön fogyasztható melegen, szobahőmérsékleten, vagy akár egy éjszakát a hűtőben pihentetve hidegen. Mindig isteni finom lesz, meglátjátok!

img_1417.jpg

 

Tovább a poszthoz
komment

Sáfrányos-mandulás csirke

Sáfrányos-mandulás csirke Tovább

Elsőre valami egzotikus dolognak hangzik, de higgyétek el: kevés spanyol kaja van a világon, ami annyira közel áll a magyar ember ízlésvilágához, mint ez. A gazdag sáfrányos-mandulás mártásban párolódott csirkecombok hasonlítanak a mi paprikás csirkénkhez és így méltó vetélytársai is azoknak. Ráadásul a mártás sűrítőanyaga egy kevéske szikkadt-pirított kenyér és maga a finomra őrölt mandula: se tej, se tejszín, se tejföl. Mindenképp teszteljétek!!

img_1567.jpg

Hozzávalók 2 fő részére

A sáfrányos csirkéhez:

  • 2 db csirke alsócomb
  • 2 db csirke felsőcomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vékony szelet (15 gramm) szikkadt kenyér, héj nélkül
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg hámozott mandula
  • 5 dl szárnyasalaplé
  • 1 csipet sáfrány
  • Olívaolaj
  • Étolaj
  • Só, bors

 

A rizshez:

  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg ceruzabab
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 1 teáskanál fekete mustármag
  • 5 dkg vaj

img_1560.jpg

Egy forró serpenyőben egy evőkanál olajon pirítsátok le a fokhagymákat és a kenyeret, majd tegyétek őket félre. Nyomassatok bele még két evőkanálnyi olajat és a sózott-borsozott csirkerészeket magas lángon pirítsátok le mindkét oldalukon. Dobjátok rá a kakukkfű lemorzsolt leveleit és a babérlevelet, majd az egészet öntsétek fel a száraz fehérborral, hintsétek meg a sáfránnyal és öntsetek rá 2 dl alaplevet (ennek hiányában vizet). Pároljátok az egészet közepes lángon, közben pedig készítsétek el a mandulás krémet: egy aprítógépben zúzzátok finom őrleménnyé a mandulát. Adjátok hozzá a lepirított fokhagymát és kenyeret, 3 evőkanál olívaolajat és annyi alaplevet (vizet), hogy szép krémet kapjatok belőle. Az egészet kanalazzátok hozzá a csirkéhez, forgassátok óvatosan össze és ha kell, adjatok hozzá még annyi alaplevet, hogy egy paprikás csirke állagú mártásotok legyen. Sózzátok, borsozzátok és fedő alatt pároljátok készre úgy 60 perc alatt.

rizs.jpg

Közben csináljátok meg a köretet is: Főzzétek ki a jó minőségű rizst kétszeres mennyiségű sós vízben. Egy száraz, forró serpenyőbe szórjátok bele az egész római köményt és a fekete mustármagot. Hevítsétek addig, míg illatozni kezd. Dobjátok rá a vajat, hagyjátok felolvadni és finoman megbarnulni. Küldjétek rá a zöldbabot is és sóval, tört feketeborssal ízesítsétek. Adjátok hozzá a kifőtt rizst és az egészet jó alaposan forgassátok össze. Kész!

img_1480.jpg

Tovább a poszthoz
komment

Serrano sonkás krokett

Serrano sonkás krokett Tovább

Ez egy igazi klasszikus spanyol kaja, amit Barcelonában gyakorlatilag minden sarkon lehet kapni. Nem állítjuk, hogy túlságosan egészséges lenne, hiszen lényegében egy olajban sült besamelről van szó, de egy szilveszteri buliban a fontosabb szempont inkább az, hogy baromi finom. Partykaja trilógia, befejező darab.

img_0750.jpg

 

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

Fél liter tej

  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 tucat egész feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg serrano sonka (helyette használhattok bármilyen más sonkát is)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 7 dkg liszt a besamellhez
  • 8 dkg vaj
  • Só, bors

    img_0753.jpg

A panírozáshoz:

  • 5 tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg liszt

  •  

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj

 

krokett.jpg

A tejet öntsétek bele egy lábosba. Dobjátok bele a babérlevelet, az egész feketeborsot, a vöröshagymát félbevágva, és a két megroppantott fokhagymagerezdet. Az egészet forraljátok fel és tegyétek félre fél órára hűlni. A serrano sonkát vágjatok fel apró kockákra és egy evőkanálnyi olívaolajon pirítsátok addig, míg egy kis színt kap és illatozni kezd. Dobjátok rá a vajat és hagyjátok, hogy szépen felolvadjon. Nyomassatok rá egy kevés  sót meg feketeborsot és az egészet szórjátok meg a liszttel. Keverjétek el és kicsit hagyjátok a lisztet is felhevülni. Az ízesített tejet egy szűrön keresztül több részletben adagoljátok hozzá a liszthez. Kevergessétek folyamatosan úgy 3-4 percig, hogy szép csomómentes masszává álljon össze. A sűrű besamellt terítsétek ki egy tepsire és hagyjátok kihűlni. Az összeállt masszából formázzatok kézzel nagyobb galuskákat. Forgassátok meg lisztben, felvert és megsózott tojásban, majd pedig zsemlemorzsában. A brutálisan ropogós végeredményért  érdemes még egyszer tojásban és morzsában meghempergetni! Az így duplán panírozott krokettek repülhetnek is bele a 170 fokra hevített olajba, hogy szép aranybarnára süljenek! Egy gyors papírtörlős leitatás után már lehet is tálalni, például egy jó kis csípős paradicsomszósszal, vagy csak úgy, magában. 

SZILVESZTERY PARTYKAJA ÖTLETEK MÉG:

EMPANADA

KÁPOSZTÁS PARTYRÉTES

CSIRKESZÁRNYAK KÓLASZÓSSZAL

MINIHAMBURGEREK

ARANCINI 

 

img_0758.jpg

 

Tovább a poszthoz
komment

Káposztás partyrétes

Káposztás partyrétes Tovább

Itt jön még egy szilveszteri partykaja, amit tuti, hogy imádni fogtok. Kompakt méretű, nagyon könnyen elkészíthető partyrétesekről van szó, amik mellé egy nem éppen kalóriaszegény, kolbászos-tejfölös mártogatóst is simán összedobhattok, amíg a rétes a sütőben figyel. Nézzétek a videót és próbáljátok ki a receptet!

 

Szilveszteri káposztás rúd

Hozzávalók 4 személyre:

A káposztás rudakhoz:

  • 1 közepes fejes káposzta
  • 2 evőkanál barna cukor (vagy kristálycukor)
  • 5 evőkanál étolaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 fél teáskanál őrölt köménymag
  • 4 dl pezsgő
  • 1 csomag réteslap
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál szezámmag

 img_8303.jpg

A kolbászos-tejfölös mártogatóshoz:

  • 1 nagy pohár (kb. 400 g) 20%-os tejföl
  • 10 dkg kolbász
  • 1 teáskanál füstöltpaprika őrlemény (vagy sima pirospaprika)
  • Só, bors
  • A tetejére valami zöld díszítésnek (snidling vagy petrezselyem)

 

Egy jó nagy lábosban megolvasztom és karamellizálom a cukrot, majd ráküldöm az étolajat. A lereszelt káposztát hozzáadom és magas hőmérsékleten pirítani-párolni kezdem. Hozzáadom a sót. borsot, őrölt köményt. Ha kb. a felére összeesett, felöntöm a pezsgővel és tovább párolom egészen addig, míg végül a kezdeti mennyiség negyedére zuhan össze az egész cucc.

A bolti réteslapot egy nedves konyharuhára terítem. Egy réteget lehúzok belőle és egy nyújtófára helyezem. Megkenem jó alaposan olvasztott vajjal (szinte tocsogjon a vajtól!) és függőlegesen kettévágom. Minden réteslap csík alsó részére pakolok egy kanálnyi káposztát, és az oldalait behajtva az egészet jó szorosan feltekerem. A feltekert rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe dobálom, megkenem felvert tojással és megszórom szezámmaggal. 200 fokos sütőben jó ropogósra sütöm.

img_8295.jpg

Közben elkészítem a kolbászos mártogatós szószt. Ehhez egy forró serpenyőbe karikára vágott kolbászt küldök és jól lepirítom. A kolbász kisült zsírját ráöntöm egy nagy adag tejfölre, amihez még egy kevés füstölt paprika port is szórok. A kolbászról leitatom a felesleges zsírt és aprítógépben finomra zúzom. Ez is mehet a tejfölre, amit aztán jó alaposan összeforgatok, végül megszórom még egy kevés maradék kolbászőrleménnyel és egy kis friss snidlinggel. A kisült káposztás rudakat hagyom kihűlni és már lehet is tunkolni az isteni kolbászos tejfölbe.

HOLNAP ÉRKEZIK A SZILVESZTERI PARTYTRILÓGIJA BEFEJEZŐ DARABJA, ADDIG PRÓBÁLJÁTOK KI MARHAHÚSOS EMPANADÁT

Tovább a poszthoz
komment

Empanada, a tökéletes szilveszeri partykaja

2014.12.29. 11:15 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment
Empanada, a tökéletes szilveszeri partykaja Tovább

Egy olyan cuccról van szó, amit legalább annyira poén megcsinálni, mint utána villogni vele a vendégek előtt a szilveszteri partiban. Nem is beszélve az ízéről: képzeljetek el egy kis olívaolajjal és pirospaprikával felturbózott omlós tésztatáskát, ami meg van töltve egy brutttális marharaguval. Szimpi, mi?

Marhahúsos empanada

img_0105.jpg

Ezeket szerezzétek be kb. 12 darabhoz:

A tésztához: 

  • 0,5 kg liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál édes fűszerpaprika
  • 1 teáskanál száraz élesztő
  • 1 tojás az empanadas megkenéséhez

 

A húsos töltelékhez:

  • 0,5 dl  étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg darált marha hús
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 rúd fahéj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • bors

A lisztet egy tálba szitáljuk,  hozzáadjuk a sót, a paprikát és a porélesztőt. Jön hozzá a langyos víz és az olaj is. Konyhai robotgéppel, vagy ha jó kondiban vagyunk, akkor kézzel addig dagasztjuk, míg szép ruganyos, gyúrható tésztává válik.  Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük. 

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra vágott hagymát és a vékony szeletekre vágott  fokhagymával aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, magas lángon ezt is lepirítjuk, majd visszavesszük a lángot közepesen erősre. A húshoz adjuk a fűszereket és a bort, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 1 órán át pároljuk, amíg a ragunk jól besűrűsödik.

A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk. Kb. 14 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle és megtöltjük 1-1 evőkanálnyi töltelékkel. A korongok szélét egy vizes ecsettel bekenjük és egymásra hajtjuk - széleit összetapasztjuk. Az így összehajtott zsebeket villával félkörívben lenyomkodjuk, majd megkenjük vízzel kikevert tojással. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

img_0107.jpg

 

Tovább a poszthoz
komment

BILTONG, azaz a brutálfinom szárított marhahús

BILTONG, azaz a brutálfinom szárított marhahús Tovább

Az amcsiknál és Ausztráliában "jerky" néven találkozhattok furcsán összeszáradt, első ránézésre rághatatlannak tűnő húsdarabokkal. Na hát a dél-afrikaiaknál a pubokban, közértekben, benzinkutakon ugyanez fut, csak biltong néven. A lényeg ugyanaz: a húst alaposan sózzák, fűszerezik, majd kiszárítják. Ez a három lépés együtt pedig gyakorlatilag teljesen konzerválja a húst: hetekig mászkálhatunk kiszáradt folyómedrekben anélkül, hogy éhen halnánk. Hát nem praktikus? Az amerikai jerky és a dél-afrikai biltong között egyébként a lényegi különbség, hogy a biltong esetében egy kis ecet hozzáadásával pácolják a húst, ami ettől kicsit pikánsabb és porhanyósabb lesz.

 

Mint a legtöbb tartósítási módszerről, a hússzárításról is gyorsan kiderült, hogy a végeredmény nem csak praktikus, de nagyon finom is. Aki egyszer rákap az ízére, az egészen függővé válik a biltongtól. Egy finom szárított sonkához hasonlóan ez is umami-bomba, gyakorlatilag abbahagyhatatlan. És jó hír, hogy míg az olaszok 18-24 hónapot is elbíbelődnek egy jó kis prosciuttoval, addig ti ezzel meglesztek 24 órán belül. Mégpedig így:

Biltong recept

Hozzávalók (a mennyiségek irányadók, ízlés-, és szárítottságfüggő, hogy mennyi só-bors kell a tökéletes eredményhez. Érdemes többször tesztelni!)

  • 1,5 kg megtisztított marhacomb
  • 40-50 g só
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál borókabogyó (opcionális)
  • 1 evőkanál durvaszemű tört feketebors
  • Chili por vagy pehely ízlés szerint
  • 5 evőkanál balzsamecet (vagy almaecet)
  • 1 evőkanál Worchestershire szósz

img_5587.jpg

A húsról távolítsatok el minden hártyát, zsírt és vágjátok fel 2-3 mm vastag szeletekre. Keverjétek össze egy nagy tálban az összes fűszert, sót, cukrot, ecetet. Forgassátok bele a húst és pár órára tegyétek be a hűtőbe (akár egész éjszakára bent maradhat).

A bepácolt húst az egyik végüknél szúrjátok fel hurkapálcákra és fektessétek a pálcákat keresztbe a sütő rácsán úgy, hogy a hússzeletek a rács között le tudjanak lógni (érthető voltam? (: ) A sütőt állítsátok alacsony hőmérsékletre: az ideális kb. 35 fok, de ha ennél csak melegebbet tud a sütő, akkor hagyjátok nyitva az ajtaját, hogy tudjon szellőzni. Hőmérséklettől és páratartalomtól függően kb. 10 óra alatt a hús szépen kiszárad. Kicsit csalóka, mert míg a sütőben van melegen, egészen lágy marad, de ahogy lehűl és szellőzik szobahőmérsékleten pár órát, egészen megkeményedik. Szóval ügyeljetek rá, hogy ne szárítsátok csonttá már a sütőben!

img_8066_1.jpg

A kész száraz biltongot aztán csatos üvegben be is lehet rejteni a fa alá, tökéletes ehető ajándék!

Tovább a poszthoz
komment

Sertéssült 250 ft-ért. Jöhet?

Sertéssült 250 ft-ért. Jöhet? Tovább

Egy igazi nyugis, már-már ünnepi lakoma lesz ebből, ha megcsináljátok. Közben pedig annyira egyszerű (és annyira olcsó, kb. 250 Ft-ra jön ki egy adag!), hogy igazából minden vasárnap megérdemelne valami hasonlót. Kezdjetek el ti is vasárnaponként sunday roastot enni, ennyi angol nem tévedhet!

img_4759.jpg

Hozzávalók 6-8 személy részére

A sülthöz:

  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • Étolaj
  • 1kg sárgarépa

 

A yorkshire puddinghoz:

  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • Étolaj

 

A krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli (lehetőleg C típusú)
  • Kb. 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • Fehérbors
  • Szerecsendió

A lapockát mossátok meg és itassátok le róla a nedvességet. Locsoljátok meg étolajjal, majd sózzátok, borsozzátok és szórjátok meg őrölt fűszerköménnyel. Dobjátok be egy tepsibe és 230 fokon süssétek 20-25 percen keresztül. Vegyétek ki, gyorsan daraboljátok mellé a megpucolt répákat, kicsi olajat és sót nyomjatok azokra is, majd az egész megy vissza a sütőbe 150 fokra 30 percen keresztül. Közben a fokhagymagerezdeket szeleteljétek fel, majd durva szemű sóval és 2-3 evőkanál olajjal pépesítsétek össze egy mozsárban. Ha letelt a fél óra, kapjátok ki a tepsit a sütőből és a húst alaposan kenjétek be a krémes fokhagymával. Mehet vissza az egész megint a sütőbe, 120 fokon két órára! Az idő letelte után a húst érdemes kb. 20 percig pihentetni, mielőtt szeletelnétek és tálalnátok. A rendelkezésre álló időben csináljátok meg a pecsenyelevet, a yorkshire puddingot és a krumplipürét!

A pecsenyeléhez gyűjtsétek össze az összes szaftot és zsírt a tepsiből egy tálba. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsatok barnára egy teáskanálnyi paradicsompürét, majd öntsétek rá a tepsiből kinyert dolgokat. Nagy lángon szórjátok meg egy púpozott teáskanálnyi liszttel és kicsit pirítsátok le. Öntsétek fel alaplével és egy kevés sörrel, az egészet jó alaposan forraljátok be, majd szűrjétek át és tálalásig tartsátok melegen.

A yorkshire puddinghoz egy muffinsütő formát rakjatok bele egy tepsibe. A mélyedésekbe töltsetek annyi olajat, hogy kb. 3-4 mm vastagon álljon a formákban. Rakjátok be 190 fokos sütőbe 20 percre, hogy jól felforrósodjon az egész. Közben dobjátok össze a tésztát: Törjetek fel négy tojást egy nagyobb keverőtálba és verjétek fel őket. Öntsetek hozzá 2 dl tejet, majd szitáljatok hozzá 20 dkg lisztet. Adjátok hozzá a sót és az egészet jól keverjétek össze. Egy palacsintatészta-szerű dolgot kaptatok, amit most érdemes egy olyan kancsóba átönteni, amiből majd kényelmesen tudjátok adagolni. Merthogy most kell kikapni a sütőből a tűzforró, kevés olajjal megtöltött muffin formákat és ebbe belecsorgatni a tésztát úgy, hogy ne érje el teljesen a forma peremét. Mehet be a sütőbe, továbbra is 190 fokon, ahol kb. 20-25 perc alatt készre sülnek a kis yorkshire puddingok. Ha jól csináltátok, gyönyörűen felfújódnak majd és szépen kiemelkednek a formákból.

A krumplipüréhez a krumplit pucoljátok meg, kockázzátok fel és sós vízben főzzétek, míg jó puhává nem válik. Törjétek át krumplinyomóval, pakoljátok egy robotgépbe és közepes fordulaton keverve adjatok hozzá annyi tejet, hogy szép krémes, habos állaga legyen. Ízesítsétek sóval, fehérborssal, szerecsendióval, végül keverjétek bele a vajat is.

Tálalásnál szeleteljétek fel a húst, pakoljátok rá a krumplipürére, szedjétek mellé a sült répát és a yorkshire puddingot, végül az egészet locsoljátok meg a pecsenyelével.

img_4746.jpg

Tovább a poszthoz
komment

Ételek és ötletek a Szárnyas Ízvadásztól az Instagramon!