Szárnyas Ízvadász Electrolux

Jeges sangria, a pia amitől lehűl az agyad

2015.08.06. 10:34 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Jeges sangria, a pia amitől lehűl az agyad Tovább

Ez a kánikula életveszélyes, hogy ha nincs a közvetlen közeletekben valami nagyon hideg és nagyon finom ital. A helyzet fokozódik, hőségriadó van, vörös riasztás, a Balaton 30 fokos, stb. Tipp: Vegyetek ki egy nap szabit és üljetek egész nap az árnyékban egy nagy kancsó jeges sangriával, hallgassatok zenét és éljétek túl a meleget!

img_8796.jpg

Recept:

3-4 nektarin és őszibarack vegyesen
5 dkg ribizli
2-3 ek porcukor
egy feles brandy
0,5 dl narancslikőr (Triple Sec)
0,5 l narancslé (lehetőleg frissen facsart)
0,5 l száraz vörösbor
rengeteg jég

img_8800.jpg

A nektarint és az őszibarackot feldaraboljuk és beledobjuk egy turmixgépbe. Jöhet mellé a száráról lecsipegetett ribizli, majd a porcukor. Hozzáadjuk az alkoholos italokat és a narancslevet, majd megtöltjük a gépet jégkockával. Az egészet lezúzzuk, hogy egy jégkása állagú végeredményt kapjunk és már kész is van. Hűsöljetek!

img_8791.jpg

Tovább a poszthoz
Címkék: ital sangria
komment komment

Philadelphia cheese steak szendvics - szaftos és sajtos

2015.07.30. 11:02 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Philadelphia cheese steak szendvics - szaftos és sajtos Tovább

Amerika egyik kultikus szendvicséről van szó, amit a legenda szerint olasz bevándorlók találtak ki. A szaftos hús és a jófajta sajt teszi naggyá, de azzal pakolhatjuk még meg, amivel csak szeretnénk. Fogyasszátok sültkrumplival és sörrel, jó lesz nektek!

philly_cheese_steak_1.jpg

Recept:

  • Valamilyen pofás bagett
  • Majonéz a bagettekre
  • 6-7 fej csiperke gomba
  • 3 kaliforniai paprika különböző színekben
  • Hátszín, vagy fehérpecsenye
  • 5-6 szelet scamorza, vagy mozzarella sajt
  • só, bors
  • olaj a zöldségek és a hús pirításához

A bagettet keresztben és hosszában is elvágjuk, majd majonézzel megkenve mindegyik felüket szépen lepirítjuk egy száraz serpenyőben, majd félretesszük az egészet egy papírral letakarva. A gombát feldaraboljuk és forró serpenyőben, olajon lepirítjuk. A piruló gomba mellé jöhet a csíkokra vágott kaliforniai paprika, amit szintén megkapatunk. Ha szépen lepirultak, megsózzuk zöldségeket és félretoljuk őket a serpenyőben, hogy legyen helye a húsnak.

philly_cheese_steak_5.jpg

A hűtő-hideg húsból nagyon vékony szeleteket vágunk és ha visszamelegedtek szobahőmérsékletűre, a hússzeleteket bedobjuk a serpenyőbe a zöldségek mellé. Kapnak egy kevés olajat, sót, borsot. Nagy lángon sütjők 2-3 percig, hogy ne száradjanak ki. A sajtból szeleteket vágunk és rádobjuk a húsra. Megvárjuk, hogy szépen ráolvadjon, majd az egész cucc mehet rá a bagettekre, húsostól, sajtostul, zöldségestül. Lezárjuk a szenyót a bagett tetejével és kész!

philly_cheese_steak_2.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Házi ajvár pofonegyszerűen

2015.07.27. 10:23 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Házi ajvár pofonegyszerűen Tovább

Ajvár: a kerti grillezések, a horvátországi pljeskavica sütések, meg úgy általában az egész nyár elmaradhatatlan kelléke. Persze a boltban is lehet kapni, de miért ne csinálnátok meg inkább otthon, friss alapanyagokból, adalékcuccok nélkül, ráadásul sokkal finomabban?! Mutatunk egy villámgyors verziót, amit pofonegyszerű összedobni!



ajvar_1.jpg

Recept:

  • 2 padlizsán
  • 4 kápia paprika
  • 1 hegyes erős paprika, vagy más csípős dolog
  • 1 paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • Só, bors
  • 0,5 dl olívaolaj
  • pár csepp citromlé

ajvar_2_1.jpg

A zöldségeket előkészítjük a sütéshez: ehhez a padlizsánokat félbevágjuk és hosszában, majd keresztben is beirdaljuk a húsukat egy késsel, hogy amikor megsültek, könnyebben ki tudjuk majd kaparni a húsukat. A fokhagymát beleültetjük egy darab alufóliába felöntjük olívaolajjal és becsomagoljuk. A beirdalt padlizsánt, a becsomagolt fokhagymát és egy paradicsomot egy sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. A padlizsánok felületét bekenjük egy kis olívaolajjal és megszórjuk őket sóval. Egy másik tepsin a paprikákat is bedobjuk a sütőbe a padlizsánok fölé és az egészet kb. fél óra alatt alatt, 200 fokon addig sütjük, amíg a paprikák szép feketére nem sülnek. A megsült paprikákat átrakjuk egy tálba és alufóliával letakarva hagyjuk őket kihűlni.

ajvar_3_1.jpg

Amíg a paprikák kihűlnek, kezelésbe vesszük a többi zöldséget: a padlizsán húsát egy kanállal kikaparjuk és bedobjuk egy aprítógépbe, a megsült fokhagymákat kinyomkodjuk, ez is mehet a padlizsán mellé, ahogyan a paradicsom is. A kihűlt paprikák héját lehúzzuk, a csumájukat és a magokat eltávolítjuk, majd mehet ez is az aprítóba.

Az egészet lepürésítjük, de csak annyira, hogy még egy kicsit rusztikus, darabos maradjon. A kész ajvárt átöntjük egy tálba, adunk hozzá egy jó adag olívaolajat, sót, borsot és egy kevés citromlevet. Alaposan összekeverjük és pár órán keresztül hűtőben érleljük.

ajvar_6_1.jpg

 

Tovább a poszthoz
Címkék: nyár grill ajvár
komment komment

Poblano chilis quesadilla

2015.07.16. 16:38 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Poblano chilis quesadilla Tovább

Szeretjük a tortillát, szeretjük a finoman bepácolt csirkehúst, az olvadó cheddar sajtot sem vetjük meg. A poblano chili pedig az új kedvencünk, persze, hogy ezt sem hagytuk ki a receptből. Aztán az egészet felturbóztuk még egy kis rukkola pestóval. Mexikói kaja rajongók, ezt figyeljétek!

quesadilla.jpg

Recept:

Hozzávalók 4 személy részére:

A poblano chilis páchoz:

  • 4 db (kb. 50 g) szárított poblano chilipaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 púpozott teáskanál kakaópor
  • Só, bors 

A rucola pestohoz:

  • 60 g rucola
  • 1 kis marék natúr hámozott mandula (vagy bármilyen olajos mag, ami van otthon)
  • 6 cl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Fél lime leve
  • Só, bors

És még:

  • 50 dkg csirkecomb filé
  • 8 db kisebb tortilla
  • 10 dkg cheddar sajt

poblano.jpg

Elkészítjük a poblano chilis pácot: a chilik szárát és magjait eltávolítjuk (a magokat rakjátok el, jól jön az még máskor), és a paprikákat félbevágva, kiterítve egy száraz, forró serpenyőben pár percig pörköljük, míg illatozni nem kezdenek. Egy tálba dobjuk őket és meleg vízzel felöntve kb. 15 percig puhítjuk. A megpuhult paprikákat kifacsarjuk és egy aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, fokhagymát, étolajat, kakaóport, végül jó alaposan sózzuk-borsozzuk. Legyen a pác jó sós, hiszen ez ízesíti majd a csirkéket! Az egészet szép sima krémmé turmixoljuk és az így kapott pasztát ráöntjük a csirkecombokra, majd az egészet alaposan összeforgatjuk. Ha van időtök, hagyjátok hűtőben marinálódni 2-3 órát vagy akár egy éjszakát is. Ha nincs, süssétek meg rögtön grillrácsra pakolva, grill fokozaton a sütőben, vagy akár egy forró grill serpenyőben. Ha sütőben sütitek, egyszer forgassátok meg a combokat, hogy mindkét felük rendesen megpiruljon!

Ha kész a hús, jöhet a rucola-pesto: egy aprítógépbe dobáljatok bele minden hozzávalót és zúzzátok krémesre. Ennyi!

A quesadilla összeállításánál egy száraz, közepesen forró serpenyőbe dobjátok bele a tortillát, szórjátok meg reszelt cheddarral és csíkokra vágott chilis csirkével, kanalazzatok rá kevés rucola pestót és a tortillát félbe hajtva süssétek addig, míg a sajt belül el nem olvad, a tortilla pedig mindkét oldalán szépen megpirul. Azonnal faljátok fel még melegen!

A paprikákat köszönjük a Toldi Fűszernek!

chili.jpg

Tovább a poszthoz
Címkék: mexikói recept
komment komment

Felzabáltuk Berlint!

2015.07.15. 10:36 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Felzabáltuk Berlint! Tovább

Hello Berlin, megjöttünk, hogy felzabáljunk! Egy nap Európa egyik legmenőbb multikulti városában, ahol iszonyú izgalmas dolgokat találtunk. Persze megkóstoltuk a város klasszikusainak számító currywurstot és kebabot is, a helyi kézműves söröket sem hagytuk ki, de találtunk igazán extrém dolgokat is: mit főznek vietnámi és thai asszonyok egy olyan parkban ahol elvileg még piknikezni is tilos? Milyen a hamburger egy nyilvános wc-ből átalakított burgerezőben? Milyen a streetfood felhozatal egy olyan placcon, ami nemrég még egy elhagyatott gyárépület volt? Nézzétek a videót, minden kiderül!

felzabaltuk_berlint.jpg

Ha kedvet kaptatok a felzabáláshoz, akkor irány Berlin! Vigyétek magatokkal a térképünket is: 

Az európai gasztrokalandokat a Vodafone Red Roaming támogatta.

Tovább a poszthoz
komment komment

Egylábasos pasta - ha valami igazán egyszerűt akarsz!

2015.07.13. 11:49 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Egylábasos pasta - ha valami igazán egyszerűt akarsz! Tovább

A világ leglustább kajája következik, de amilyen hányaveti módon, félvállról áll össze, a végén pont olyan finom lesz, majd meglátjátok. Minden embernek joga van néha lustának lenni, éljetek ezzel a jogotokkal ti is és csináljátok meg ezt a pastát még ma!

img_7838.jpg

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 50 dkg durum száraztészta (inkább rövidebb fajta: penne, fusilli, farfalle)
  • 1 marék bazsalikom
  • 1 fél fej lilahagyma
  • 4 gerezkd fokhagyma
  • 50 g parmezán
  • 2 nagy evőkanál krémsajt
  • 2 evőkanál fekete magozott olívabogyó
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 15 dkg cukkíni
  • 50 g (3-4 db) szárított paradicsom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 4 dl passata
  • 5 cl olívaolaj
  • 1 evőkanál só
  • Bors ízlés szerint
  • 8 dl forró víz

 

Először is fél kiló tésztát szórjatok bele egy lábasba. Minden más hozzávalót egyszerűen pakolatok rá a tésztára: egy maréknyi friss bazsalikomlevelet csíkokra vágva, a lilahagymát vékonyra szeletelve, és a felaprított szárított paradicsomot. Vitamin is kell, jön a cukkíni félbevágva és csíkokra, majd kis hasábokra szeletelve. A fokhagyma ízéről sem mondunk le az egylábasos pastánál, jöhet a három gerezd, vékonyra szeletelve, lábasba dobva. Kapjátok elő a jó öreg, spájzban érlelt családi parmezánt, reszeljetek le, ne sajnáljátok a pastából, mert ez adja majd meg a krémességét. Jöhet a fekete olajbogyó a színe miatt, majd a krémsajt és kapribogyó. Küldjétek rá a  passatát, az  olívaolajat, kevés borsot, a szárított oregánót és egy evőkanál sót. Jöhet pontosan 8 deci forró víz, majd egy alapos összeforgatás. Főzzétek az egészet közepes lángon, néha óvatosan átkeverve amíg a tészta be nem szívja a vizet és szép krémes mártása nem lesz. Ahogy ez megtörtént, már jöhet is a tálalás, azonnal egyétek meg!

img_7848.jpg

NÉZZÉTEK A TÖBBI VIDEÓNKAT IS ÉS PERSZE KÖVESSETEK MINKET FACEBOOKON ÉS INSTAGRAMON!

Tovább a poszthoz
Címkék: pasta
komment komment

Lecsóval töltött padlizsán

2015.07.09. 11:18 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Lecsóval töltött padlizsán Tovább

A lecsónak minden verziója imádni való, én speciel a rizses lecsót nyomom leginkább. Ez most itt ennek egy felturbózott változata, ahol még pluszban jó sok sült padlizsán kerül bele a rendszerbe. Ráadásul az egész nagyon pofássá és könnyen adagolhatóvá válik annak köszönhetően, hogy ezt a padlizsános-rizses lecsót visszatöltjük a padlizsánok héjába, a tetejére pedig ropogós sajtos morzsát sütünk. Tessék tesztelni!

prev_18.jpg 

Hozzávalók 4 személy részére:

  •  4 db közepes padlizsán (összesen kb. 80-90 dkg)
  • 50 dkg paradicsom
  • 40 dkg tv paprika
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 70 g rizs
  • 1,5 dl viz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított majoranna
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál Worchestershire szósz (elhagyható)
  • Só, bors
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg reszelt sajt

 

  1. A megmosott padlizsánokat a szárukkal együtt hosszában félbevágjuk és a húsukat óvatosan bevagdossuk úgy, hogy a héjat ne sértsük meg.
  2. A padlizsánokat a beirdalt felükkel felfelé tepsibe dobjuk, meglocsoljuk étolajjal és megsózzuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  3. Közben elkészítjük a rizses lecsót. Egy felhevített serpenyőbe 4 evőkanál étolajat locsolunk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, majd a kis kockára vágott paprikákat.
  4. Kockára vágjuk a paradicsomot, ezt is a serpenyőbe dobjuk és sóval, borssal, vékony szeletekre vágott fokhagymával, őrölt köménymaggal, majorannával, pirospaprikával és egy kis Worchestershire szósszal ízesítjük.
  5. Hozzáadjuk a rizst és felöntjük egy kevés vízzel. Időnként átkeverve alacsony lángon addig pároljuk az egészet, míg a rizsszemek puhulni kezdenek, de még van egy kis tartásuk, "al denték". Megkóstoljuk, állítunk a fűszerezésen, ha szükséges.
  6. Közben a sütőből kiszedett és kicsit hűlni hagyott padlizsánok húsát egy kanállal kikaparjuk, vigyázva arra, hogy a héjuk ne sérüljön meg. A kikapart padlizsánhúst a lecsóhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
  7. A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és mindegyiket alaposan megtöltjük a padlizsános-rizses lecsóval. Azért, hogy szép fazonjuk legyen, kicsit megnyomkodva formázhatjuk is őket.
  8. A megtöltött padlizsánok tetejét megszórjuk reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével, majd grill fokozaton az egészet addig sütjük, míg a morzsa szépen rápirul. Mint a legtöbb padlizsános étel, ez is nagyon finom langyosan, nem kell feltétlen forrónak lennie!
Tovább a poszthoz
komment komment

Felzabáltuk Barcelonát!

2015.07.08. 09:46 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Felzabáltuk Barcelonát! Tovább

Barcelonát azért szeretjük, mert van olyan metrómegállója, ahonnan 5 perc sétára van a homokos tengerpart, bazilikája még építés közben, emelődarukkal és állványokkal eltakarva is csodálatos, na meg persze azért, mert iszonyú jókat lehet itt enni. Tapas (és pincho!) bárok, frissen sült churros, paella és Európa egyik legszebb piaca: hello Barcelona, azért jöttünk, hogy felzabáljunk! 

 Ha ti is kiugranátok felzabálni a várost, akkor itt van a térkép, amit mindenképpen magatokkal kell vinni:


felzabaltuk_barcelonat_2.jpg

Az európai gasztrokalandokat a Vodafone Red Roaming támogatta.

Tovább a poszthoz
komment komment

Olcsó, egyszerű és rettenetesen finom kaja Angliából: bubble and squeak

2015.06.04. 10:36 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Olcsó, egyszerű és rettenetesen finom kaja Angliából: bubble and squeak Tovább

Bár nem teljesen szó szerinti a fordítás, de kb. "rotyog és serceg" lehetne a magyar neve ennek az isteni ételnek és az elnevezés arra a hangra utal, amit majd a serpenyőben készítés közben fogtok hallani. Hagyományosan a klasszikus angol vasárnapi menü köreteinek maradékából, azaz párolt zöldségek és tört/pürésített krumpli keverékéből áll össze. Viszont annyira jó cuccról van szó, hogy sokan egyáltalán nem várják meg vele a vasárnapi maradékot (megúszva ezzel annak a rizikóját is, hogy esetleg nem lesz maradék a túl jól sikerült menüből) és inkább nulláról megcsinálják. Na hát most mi is ezt fogjuk tenni:

img_2859.jpg

Hozzávalók 4-6 személynek:

  • 80 dkg krumpli

Kb. 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség, pl:

  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg karfiol
  • 1 kisebb karalábé
  • 2 szál zöldspárga
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 10 dkg spenót

 

meg még:

 

  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 fél darab póréhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 dkg vaj
  • Só, bors

 img_2851.jpg

  1. A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.
  2. A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.
  3. Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.
  4. A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.
  5. Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.
  6. Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.
  7. Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.
  8. 4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.
  9. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.

img_2857.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Ételek és ötletek a Szárnyas Ízvadásztól az Instagramon!